Irian is klein voor zijn leeftijd en wordt daar best wel mee geplaagd. Het sprookje 'Klein Duimpje' is zijn lievelingssprookje. Deze verhaalt over een doortastende kleine sprookjesheld, die klein is maar slim en moedig door het leven gaat.
Iedere cultuur kent ze wel, sprookjes. Magische volksverhalen met een diepere kennis die generatie op generatie worden doorverteld. De beelden van sprookjes zijn oerbeelden (archetypen) die ons troost en hoop kunnen geven. Veel deskundigen hebben studie gemaakt van de psychologische betekenis die deze verhalen kunnen hebben. Zo vergelijkt kinderpsycholoog Bruno Bettelheim het vertellen ervan met het uitstrooien van zaad. De verhalen kunnen een prachtig middel zijn om kinderen (en volwassenen!) zelfinzicht te geven, angsten weg te nemen of de zin van het leven te laten ontdekken.
Kenmerkend voor sprookjes is dat ze zich afspelen in een fantasiewereld, waar woorden als: "Er was eens, lang geleden in een land hier ver vandaan..." het startsein geven om ademloos te luisteren naar een wereld ver buiten de realiteit. Het is een wereld waarin bomen praten, heksen vliegen en de underdog zich ontwikkelt tot een held. Een kind dat zichzelf in een moeilijke situatie bevindt, vindt troost in het sprookje en voelt dat het niet de enige is met problemen. Zo geeft het sprookje hoop, het kind leert dat je wel invloed hebt op hoe je met een probleem omgaat. Voel je je slachtoffer en onderga je alle pech passief of kies je een ander pad?
En kleine Irian? Die heeft tijdens het luisteren net zoveel moed, is net zo vindingrijk en heeft evenveel geluk als zijn held. En omdat, wat de jongen in zijn fantasie (mee)beleeft werkelijk zijn emoties raken, werken die beelden door in zijn dagelijks leven.
Meer weten over de kracht van sprookjes voor kwetsbare kinderen? Vraag informatie aan via marlies@theatertherapeut.nl
Alle rechten voorbehouden |
Marlies Greve, Theatertherapeut